Ingen skal stå igjen på holdeplassen

Ole S. Edvardsen liker å være leder, og best av alt i jobben som interimleder er menneskene. Under hans ledelse i OmniService AS skal ledere og ansatte være med for å sikre at det er driftsklare busser som avtalt.

I 14 år handlet det om tog for Ole S. Edvardsen. Nærmere bestemt vedlikehold av skinnegående kjøretøy, i rollen som daglig leder i NSB-eide Mantena. Nå handler det om vedlikehold og service på busser, som interimleder i OmniService AS. Det kan vel ikke være helt tilfeldig?

Ingeniør av fag, leder av hjerte

På spørsmål om transport er en rød tråd i Ole Edvardsens CV, svarer han «nei». At det ble buss etter tog var faktisk helt tilfeldig. I oppsummeringen av bransjer han har vært innom i løpet av karrieren, inngår også elektronikk, mekanisk, og næring og nytelse.

At han trives i «motoren» - i kjernen av driften - er det imidlertid liten tvil om. Han startet i arbeidslivet som ingeniør, og gikk etter hvert over til IT-/datastyring og logistikk. Da ledermulighetene meldte seg, fant han sin hylle. Der har han blitt værende i mer enn 30 år.

- Jeg trives med å være leder - rett og slett! Jeg liker folk, og jeg er opptatt av at ansatte skal jobbe sammen i team. Ingenting er bedre enn å lykkes med et team rundt seg, sier Edvardsen entusiastisk.

Han har ledet mange ansatte, i store selskaper og konserner. Nå leder han cirka 30 ansatte som interimleder i OmniService AS, som er et heleid datterselskap av Norgesbuss i Torghatten-konsernet.

- Man skulle jo tro at det er veldig annerledes å lede i en mindre bedrift med færre ansatte, men dynamikken er den samme, forteller Edvardsen.

- Min jobb som leder er å legge til rette for at de ansatte har det de trenger for å utføre jobben sin, både individuelt og i samhandling. Fungerer det ikke et sted i bedriften, påvirker det noe annet. I sum er det en avhengighet i det hele, og helheten er mitt ansvar.

Holder hjulene i gang i OmniService

Ole Edvardsen har ledet OmniService AS siden starten av februar i år, i en periode hvor selskapets faste leder er i sykefravær. Selskapet har som sin viktigste oppgave å utføre vedlikehold på nærmere 400 busser. Hovedkontoret ligger i Oppegård kommune, men selskapet har flere verksteder og servicepunkter. Hans oppgave er bokstavelig talt å holde hjulene i gang til selskapets faste leder er tilbake i sjefsstolen.

- Det vil alltid ligge ting på bordet til en leder som må tas tak i, selv om han ikke er der. Som interimleder trer jeg midlertidig inn i stillingen til daglig leder med ansvar og myndighet, og en av mine oppgaver er å ta beslutninger. Jeg har også et styre å forholde meg til, som har forventinger til at jeg tar tak i ting og gjør forbedringer der jeg kan, sier Edvardsen.

De viktigste «hjulene» som skal holdes i gang er selvsagt de ansatte og daglig drift. Akkurat som det nå er hans oppgave å sørge for at bussene er driftsklare og kan settes i trafikk for å plukke opp passasjerene og frakte dem dit de skal.

Får utnyttet sitt fulle potensiale

Jobben som daglig leder i OmniService AS er Ole Edvardsens andre oppdrag med interimlederhatten på. Fra mars til september 2016 var han utleid til Sykehusinnkjøp for å drive med planlegging og tilrettelegge for oppstart og virksomhetsoverføring i forbindelse med opprettelse av ny nasjonal innkjøpsfunksjon for helseforetakene.

Mange tenker at det må være litt skummelt å komme inn som midlertidig leder i en ny virksomhet. Men erfaringene med å tre inn som interimleder i nye, ukjente organisasjoner har vært utelukkende positive for Ole Edvardsen.

- Jeg har opplevd å komme inn i veldig bra organisasjoner med utrolig dyktige medarbeidere som har vært åpne og imøtekommende, og som har akseptert meg som leder fra dag én. Kanskje de ansatte ser meg som ufarlig fordi jeg kommer inn som nøytral og bare skal være der i en periode, jeg vet ikke. Tillit og aksept har i hvert fall ikke vært noe problem.

I 2014 følte han at tiden var moden for å «gå av toget» i NSB-konsernet. Han var selvsagt spent på hvordan det ville bli å si farvel til lederjobben i Mantena som han hadde hatt i 14 år, med alt det innebar av trygghet og stabilitet, til fordel for en mer uforutsigbar tilværelse i lederleiemarkedet.

De første oppdragene han tok, var som konsulent og rådgiver. Positive opplevelser og spennende utfordringer trigget nye oppdrag, og i rollen som interimleder føler han nå at han virkelig får utnyttet sitt fulle potensiale.

- Som ledertype er jeg en allrounder. Jeg liker alle aspektene ved ledelse: sette målene, lage strategiene, organisere gjennomføringen - og nå målene, selvsagt. Jeg trives best når jeg får lede gjennom folk, og dette får jeg mulighet til som interimleder. Jeg får ansvar for helheten, ikke bare enkeltoppgaver. Det passer meg veldig bra.

Interimledelse er ikke nedtrapping

Edvardsen anbefaler gjerne interimledertilværelsen til andre, men advarer mot å se på det som nedtrapping. Interimledelse krever mye – ofte enda mer enn den faste lederstillingen mange kommer fra. Er man imidlertid innstilt på å brette opp ermene gjøre noen løft, er det ifølge Edvardsen store personlige gevinster å høste.

- Det å få lov til å komme inn i en ny organisasjon og bidra med kunnskap og erfaring er i seg selv veldig givende. Hvis jeg i tillegg kan bidra til å gjøre forbedringer for og med menneskene som jobber der, er det jo bare vinn-vinn!

Ønsker du en uforpliktende prat om deres behov? Ta kontakt med oss i dag!