Skip to content
03.04.2017

«Shoppingekspert» snudde norske Babyshop-tall

Da den svenske netthandelsgiganten Babyshop.com kjøpte opp den norske butikkjeden Babyshop, ønsket de rask og smidig implementering av endringer i butikkene. Til å formidle optimisme og få fart i butikkene leide de nye eierne inn en selvutnevnt shoppingekspert.

I 2015 ble den norske Babyshop-kjeden kjøpt opp av svenske Babyshop.com. Inkludert i oppkjøpet var 15 butikker og 140 ansatte.

Kjeden hadde de siste årene opplevd en omsetningssvikt. De nye eierne var ivrige på å få tallene i pluss igjen i Norge, og rullet raskt ut både ny logo en oppdatert look på butikkene. Det var også et ønske fra de svenske eierne å få raskt på plass en tydelig leder for butikkene. De tok kontakt med Interimleder AS.

Oppdrag: Snu omsetningstallene og skape optimisme

Vivian Sivertsen hadde akkurat avsluttet et oppdrag for The Body Shop da hun ble oppmerksom på at Interimleder søkte etter en person til å lede Babyshop i Norge i en periode. Hun meldte sin interesse, og var den kandidaten som sto igjen til slutt, etter at de svenske eierne hadde valgt.

- Oppdraget var mye likt det jeg nettopp hadde avsluttet for The Body Shop, så jeg var langt på vei forberedt på hva som ventet meg.

Mandatet fra oppdragsgiverne var todelt: Implementere endringene som skulle snu omsetningstallene og forankre de butikkansattes tro på ny ledelse og ny strategi. 

- Med nye eiere som skal etablere sine systemer og sine tankesett i en eksisterende organisasjon, blir mye av kontinuiteten borte. Endringer er jo som kjent det «verste» vi mennesker vet, sier Vivian.

Som Retail Manager for Babyshop-butikkene var hennes første arbeidsmål å vinne tillit, få på plass rutiner og skape struktur. Hun så også at det var behov for å tenne en gnist hos de butikkansatte. Både troen på en fremtid og lysten til å skape noe bra sammen trengte en vekker.

Tall og tillit

- Det oppleves selvsagt skummelt for de ansatte, som allerede kjenner på usikkerhet, at en interimleder plutselig kommer inn og skal lede dem. For alt de vet, så kan jeg være der med en helt annen agenda enn den jeg viser dem. Jeg forstår at det blir skepsis, og det er viktig for meg å være tydelig på hvorfor jeg er der – nemlig for dem, først og fremst.

Med interimleder-rollen har hun personalansvar for 15 butikksjefer og 5 ansatte på hovedkontoret i Oslo. Tydelighet og åpenhet er to av Vivians viktigste verktøy i kofferten, både for å vinne tillit blant de ansatte, og for å skape resultater. «Oppskriften» hennes er å være en tydelig leder, og være åpen på at tallene teller. Hun har målrettet fokus på resultater, KPI’er, bunnlinje og personalkost, og forventer og tilrettelegger for at også de ansatte har fokus på dette.

Det skulle vise seg at de svenske eierne hadde valgt både riktig strategi for butikkene og riktig kvinne til jobben med å implementere dem. Allerede etter to måneder snudde vinden, og pilene begynte å peke oppover igjen. Noen få måneder inn i oppdraget var seks av butikkene over budsjett, og i skrivende stund (våren 2017) kan Babyshop-butikkene i Norge vise til en solid topplinjevekst.

Kjapp, men strategisk

Hvordan er det mulig å komme inn som utenforstående leder og gjøre alle de riktige grepene, for både mennesker, butikkdrift og økonomi – på så kort tid?

- Jeg er kjent for å være kjapp, men jeg er også strategisk. Som interimleder kan man ikke unne seg å bruke god tid på å implementere strategier, så da må strategiene være gjennomførbare på kort sikt, forteller Vivian Sivertsen.

En annen ting som interimledere ikke har tid til, er å bli godt kjent med organisasjonen og folkene som jobber der, før de må iverksette tiltak. Der en leder ansettes i fast stilling og kanskje kan bruke flere måneder i starten til å legge strategier og planer, har Vivian hatt kanskje 14 dager i sine oppdrag.

- Jeg tror du må være skapt for å takle en interimledertilværelse. Det å alltid jobbe og lede i kortsiktig perspektiv, er utfordrende. Det passer ikke for alle.

Vivian legger ikke skjul på at det er lange arbeidsdager som interimleder. Men så har hun heller aldri vært redd for å ta på seg nye oppdrag. I mange år har hun, ved siden av annet arbeid, drevet som konsulent og veileder innen forretningsdrift og -utvikling. Hun finner stor glede i å lære bedrifter om sunn drift og verdien av å legge gode planer og utarbeide strategier.

Shopping i både arv og miljø

Butikker og «shopping» har vært en rød tråd gjennom Vivian sin karriere. Hun har blant annet hatt ansvaret for hele 1800 Telenor-utsalgssteder, og i tiden som Country Manager for DFDS Seaways gjennomførte hun en særdeles vellykket snuoperasjon for tax-free butikkene om bord.

I en av sine aller første jobber eksponerte hun søtsaker fra Nidar i butikkhyller og sjokkselgere, og i det siste oppdraget før Babyshop ryddet hun opp i kosmetikk- og velværekjeden The Body Shop med interimhatten på.

– Jeg er jo selv en «shopper», og har ingen problemer med å se butikker fra kundens ståsted, for å si det sånn, ler hun.

Vivian vokste opp med en mor som drev Narvesen-butikk. Hun ser ikke bort ifra at det kan være en medvirkende årsak til engasjementet hun føler for butikk og retail.

«Lykkelige omstendigheter» i Babyshop

- Når det gjelder Babyshop-butikkene, så er det jo en fantastisk målgruppe å være til for. Vitebegjærlige mennesker i lykkelige omstendigheter – det blir jo ikke bedre enn det, sier Vivian, som også avslører at ønsket om barnebarn har sneket seg inn som en bieffekt av dette oppdraget.

Konkurransen i retail-markedet i Norge er generelt tøff, og det gjelder også for babyutstyr.

- Pris, pris, pris. Det er der slaget står. Både mellom de ulike kjedene, men også mellom fysiske utsalgssteder og netthandel. Fokus på marginene har aldri vært større enn nå. For å opprettholde en god lønnsomhet med et så sterkt prispress, må omsetningen økes. Det er ikke lett, men det er mulig, sier Vivian Sivertsen, som i dag er fast ansatt som Retail Manager i Babyshop Norge.